Promotie

Empowerment and Interprofessional Collaboration to Improve Maternal Nutrition

Promovendus RM (Renske) van Lonkhuijzen MSc
Promotor prof.dr.ir. MAE (Annemarie) Wagemakers
prof.dr.ir. EJM (Edith) Feskens
Copromotor dr. JHM (Jeanne) de Vries
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Gezondheid en Maatschappij, Menselijke voeding en gezondheid
Datum

do 23 oktober 2025 13:00 tot 14:00

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Dit onderzoek ontwikkelde en testte een programma genaamd "Power 4 a Healthy Pregnancy" (P4HP) om zwangere vrouwen te helpen gezonder te eten. In plaats van vrouwen simpelweg te vertellen wat ze moeten eten, stelt het programma hen in staat om hun eigen geïnformeerde voedselkeuzes te maken door het opbouwen van hun zelfvertrouwen en het maken van keuzes. Het onderzoek gaf zwangere vrouwen vier extra gesprekken tijdens hun zwangerschap (drie met hun verloskundige en één met een diëtist) om voeding te bespreken. Verloskundigen en diëtisten

gebruikten motiverende gesprekstechnieken. De resultaten toonden aan dat vrouwen in het programma hun voedingskwaliteit verbeterden, vooral hun inname van vitamine D, jodium en vis – allemaal belangrijk voor zowel de gezondheid van moeder als baby. Het onderzoek onderzocht ook hoe partners gezond eten tijdens de zwangerschap kunnen ondersteunen en bekeek de voedingsondersteuningsbehoeften van nieuwe moeders na de bevalling. Dit is significant omdat zelfs kleine verbeteringen in voeding tijdens de zwangerschap grote gezondheidsvoordelen kunnen hebben voor hele populaties. Deze benadering erkent zwangere vrouwen als actieve deelnemers in hun eigen zorgbeslissingen, wat mogelijk kan leiden tot effectievere en respectvollere maternale zorginterventies.