Ontdek Wageningen Campus

Met broedplaatsen voor jong talent, vestiging van R&D-centra van nationale en internationale organisaties en bedrijfsverzamelgebouwen voor onder andere MKB, is Wageningen Campus uitgegroeid tot een van de 10 top-campussen in Nederland. Ook internationaal staat Wageningen Campus hoog aangeschreven als kenniscentrum voor voeding, agro- en voedselproductie, gezondheidswetenschappen, biobased producten, AI en leefomgeving. De opvallende gebouwen waaronder de monolithische gebouwen van Wageningen University & Research, en de gebouwen op het nabijgelegen Business & Science Park Wageningen huisvesten talloze faciliteiten. Ontdekt zelf de Wageningen Campus!

Ontdek de campus zelf

Verken de campus zelf

Op eigen gelegenheid de campus verkennen? Dat kan, de interactieve PDF ‘Ontdek Wageningen Campus’ maakt het op twee manieren mogelijk om zelf de campus te ontdekken: Via een deel van de campus of via één van de thema’s: kunst, gebouwen, duurzaamheid, natuur en ‘het verhaal achter’.

Video tour

Wil je weten wat er bij verschillende organisaties en bedrijven op de campus gebeurd? Verken dan de campus via onze video tour. Kijk binnen bij de gebouwen op de campus en hoor direct van campus bewoners!

Human Talent - Talent on Campus.jpg
Explore the campus art and nature route.jpg

Word rondgeleid over de campus

Campustours en kunst-, natuur- en wetenschapsroute

Studenten van Wageningen University & Research zijn opgeleid tot campustourgids en verzorgen verschillende campustours.

Doe mee met de eiwittransitie campustours

Ontdek meer over WUR's activiteiten rondom de eiwittransitie (de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten) in deze audiotour! Open de app, verken oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst en ontdek de campus op een bijzondere en speelse manier.

Wat kunt u verwachten?

Kunst

Wageningen University & Research heeft altijd aandacht en interesse gehad voor beeldende kunst. Ook vanuit de gedachte dat kunst en wetenschap, beide door nieuwsgierigheid gedreven, elkaar kunnen versterken en inspireren. De traditie is dat bij de opening van een nieuw gebouw een nieuw kunstwerk wordt geplaatst. Met de concentratie van onderwijs en onderzoek op Wageningen Campus zijn veel van de werken mee verhuisd. Meestal is er een raakvlak met het domein van Wageningen University & Research. Maar ook kunstwerken ter herdenking van een bepaalde gebeurtenis zijn op de campus te vinden. In totaal staan er zo’n 40 kunstwerken.

Gebouwen en terrein

Het stedenbouwkundig ontwerp sluit aan op de lijnvormige stegenstructuur van het historische cultuurlandschap waarin de campus ligt. Tussen twee van oost naar west lopende (klinker)wegen is een landschapsstrook ontworpen met monolieten die oprijzen uit het groen: hoge gebouwen zonder uitstulpingen in één type gevelbekleding. De eerste monoliet was Atlas dat in 2006 werd gebouwd bij de hoofdentree van Wageningen Campus. De landschapsstrook wordt geflankeerd door relatief lage bebouwing in lijn met de Wageningen Research-instituten die hier al aanwezig waren, zoals Lumen, Gaia en Radix. Alle gebouwen hebben hun eigen geschiedenis en kenmerken.

Print version 300 DPI-DSC_2962.jpg
Print version 300 DPI-Foto 31-08-15 12 33 30.jpg

Duurzaamheid

Wageningen Campus inspireert innovators om te werken aan een duurzame toekomst door een duurzame werkomgeving te bieden: 80% van de campus is al klimaatneutraal. In 2023 werd Wageningen University & Research voor de zevende achtereenvolgende keer uitgeroepen tot de meest duurzame universiteit volgens de GreenMetric-ranking. En ook bedrijven en organisaties die op de campus zijn gevestigd, scoren goed op het gebied van duurzaamheid. Wat betreft energie (zowel verbruik als in duurzame opwek), watergebruik, bouw, afval- en grondstoffengebruik, catering en mobiliteit streeft Wageningen Campus naar het hoogst haalbare.

Natuur

Onderzoek en onderwijs, spin-offs, NGO’s en bedrijven werken op de campus samen aan thema’s zoals gezonde voeding, circulaire economie en biodiversiteit. Thema’s die dan ook waar mogelijk binnen de campus zelf actief worden toegepast. En dit binnen een groene omgeving met prachtige waterpartijen waar studenten en medewerkers maar ook bezoekers kunnen ontspannen, De graslanden, heggen en beboste gebieden op vormen niet alleen een groene oase van rust, maar maken ook deel uit van ecologische verbindingszones die de migratie, voorplanting en ontwikkeling van de flora en fauna ondersteunen.